Na Ukrainie tradycyjne potrawy są znane na całym świecie, a ukraińskie jedzenie jest rodzajem kuchni narodowej. Kuchnia ukraińska jest bogata w produkty mięsne i rybne. Mięso stanowi główną część ukraińskiej diety, a Ukraińcy jedzą mięso codziennie.
Kołduny to jedna z ukraińskich potraw, która zawiera mięso i jest spożywana latem. Jest to typowe ukraińskie danie i składa się z mięsa, ziemniaków, warzyw, czosnku, soli, pieprzu i oleju. Ten pyszny przepis jest bardzo prosty i łatwy do przygotowania.
Składniki:
– 2 funty chudego mięsa (wołowina, wieprzowina, jagnięcina itp.)
– 1 średni ziemniak
– ½ szklanki oleju
– 1 łyżka czosnku
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
– Mięso umyć i pokroić na małe kawałki.
– Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę.
– Rozgrzać olej i dodać mięso.
– Gotuj mięso przez 15-20 minut.
– Dodaj czosnek i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
– Dodaj sól, pieprz i ocet.
– Dobrze wymieszać.
– Podawać.
Wnioski:
Ten przepis jest tak prosty i szybki. Wystarczy, że zrobisz jeden garnek tego dania i będziesz gotowy, aby się nim cieszyć.
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post o “Kulinarnych i Kołduny z mięsem”. Wiem, że niektórzy z was już wypróbowali ten przepis i na pewno go pokochacie.