Domowe przepisy na zdrowe zupy – idealne na chłodne dni

Kuchnia

Domowe przepisy na zdrowe zupy – idealne na chłodne dni

Wprowadzenie:
Jesień to doskonały czas na przygotowywanie rozgrzewających i odżywczych potraw. A co może być lepszego od pysznej, domowej zupy w chłodne dni? Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe zupy, które nie tylko poprawią humor, ale także wzmocnią nasz organizm. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i gotowanie stanie się przyjemnością.

  1. Zupa dyniowa z imbirem:
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, pozbądź się nasion i pokrój w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek.

  3. Dodaj starty imbir i pokrojoną dynię. Smaż przez kilka minut.

  4. Wlej bulion warzywny i gotuj, aż dynia będzie miękka.

  5. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.

  6. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z łyżką śmietany.

  7. Rosół z kurczaka:

  • 1kg kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 selera naciowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso kurczaka umyj i włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.

  2. W międzyczasie obierz i pokrój warzywa na większe kawałki.

  3. Dodaj warzywa, liście laurowe, ziele angielskie do gotującego się bulionu.

  4. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 1-2 godziny.

  5. Przelej rosół przez sitko, by pozbyć się mięsa i warzyw.

  6. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj z kluskami lanymi.

  7. Zupa pomidorowa z ryżem:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do podania

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.

  2. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek.

  3. Dodaj pokrojone pomidory, marchewkę i pietruszkę. Smaż przez kilka minut.

  4. Wsyp ryż i koncentrat pomidorowy, mieszaj przez chwilę.

  5. Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.

  6. Gotuj, aż ryż będzie miękki.

  7. Dopraw solą, pieprzem i papryką.

  8. Podawaj z posiekaną bazylią.

  9. Zupa krem z brokułów:

  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. Brokuła podziel na różyczki, ziemniaka i cebulę pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek.
  3. Dodaj brokuły i ziemniaka. Smaż przez kilka minut.
  4. Wlej bulion warzywny. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  5. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
  6. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Podsumowanie:
Zupy są doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi wartości odżywczych w zimniejsze dni. Przygotowanie zdrowych zup w domu nie tylko pozwoli Nam zaoszczędzić pieniądze, ale także kontrolować jakość używanych składników. Wykorzystaj powyższe przepisy jako bazę i dostosuj je do swoich preferencji smakowych, dodając swoje ulubione warzywa i przyprawy. Przygotowując domowe zupy, korzystamy z pełni naturalnych smaków i możemy cieszyć się pełnym ich bogactwem.