Przepisy na lekkie i zdrowe dania do pracy – przekąski na wynos, które dodadzą energii

Kuchnia

Przepisy na lekkie i zdrowe dania do pracy – przekąski na wynos, które dodadzą energii

W dzisiejszych czasach, gdy wiele osób spędza dużo czasu w pracy, niezwykle ważne jest zadbanie o zdrowe odżywianie. Przekąski, które spożywamy w pracy, mogą znacząco wpłynąć na naszą energię i samopoczucie. Dlatego warto przygotować lekkie i zdrowe dania, które łatwo można zabrać ze sobą do pracy. W tym artykule przedstawiamy przepisy na przekąski, które oprócz tego, że są smaczne, dostarczą również niezbędnej energii i składników odżywczych.

  1. Śniadaniowa tortilla z warzywami
    Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 cukinii
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w drobną kostkę.

  2. Jajka ubij, dodaj do nich warzywa i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlej masę i smaż do momentu, gdy jajka się zetną.

  4. Delikatnie zwiń tortillę na pół i odstaw do wystudzenia.

  5. Gotową tortillę pokrój na porcje i zapakuj do pudełka.

  6. Sałatka z pieczonymi warzywami i grillowanym kurczakiem
    Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka oprósz solą i pieprzem, a następnie grilluj z obu stron.

  2. W międzyczasie obierz warzywa i pokrój w kostkę.

  3. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.

  4. Po upieczeniu warzyw i uprzednim wystudzeniu, dodaj do nich pokrojonego kurczaka.

  5. Sałatka jest gotowa do zapakowania do pudełka.

  6. Kanapki z chudym twarogiem i warzywami
    Składniki:

  • pełnoziarniste pieczywo
  • chudy twaróg
  • pomidorki
  • ogórek
  • rukola
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidorki i ogórek umyj i pokrój w plasterki.

  2. Na kromkę pieczywa nałóż chudy twaróg, a następnie połóż plasterki pomidorków i ogórka.

  3. Posól i popieprz kanapkę. Na wierzch dodaj garść świeżej rukoli.

  4. Przekąskę pakuj do pojemnika i gotowe!

  5. Tortilla z grilletem warzywnym i hummusem
    Składniki:

  • tortilla
  • cukinia
  • bakłażan
  • papryka
  • cebula
  • hummus

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój na plastry.

  2. Na rozgrzanym grillu grilluj warzywa z obu stron, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

  3. Na tortilli rozsmaruj hummus, a następnie ułóż na nim grillowane warzywa.

  4. Zwiń tortillę i przekrój na kawałki o odpowiedniej wielkości.

  5. Przekąskę możesz zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.

  6. Sałatka z awokado, jajkiem i łososiem
    Składniki:

  • sałata mieszana
  • łosoś wędzony
  • awokado
  • jajko
  • sok z cytryny
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajko ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój w plastry.

  2. Awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

  3. W misce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

  4. Sałatę połóż na dnie pudełka, a na niej ułóż pokrojone awokado, plastry jajka i kawałki łososia.

  5. Przed jedzeniem polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.

  6. Omlet z warzywami
    Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w kostkę.

  2. Na rozgrzaną patelnię wlej mleko, a następnie dodaj jajka i mieszaj.

  3. Kiedy jajka się zetną, dodaj warzywa i smaż przez kilka minut.

  4. Omlet ułóż na talerzu i pokrój na trójkąty.

  5. Gotowe kawałki omleta zapakuj do pojemnika na lunch.

  6. Kasza jaglana z warzywami
    Składniki:

  • kasza jaglana
  • cukinia
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Warzywa pokrój w kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj cebulę i czosnek, a następnie dodaj pozostałe warzywa.
  4. Smaż warzy