Słowo „kiełbasa” nie jest niczym nowym dla naszych smakoszy. Na rynku dostępnych jest wiele odmian kiełbasy. Niektóre kiełbasy są bardzo popularne, a inne nie. Do najbardziej popularnych należą kiełbasy mięsne i kiełbasy wegetariańskie. Głównym składnikiem tych parówek jest zawsze mięso.
Kiełbasy wegetariańskie są zazwyczaj robione z soi i są stosowane przy specjalnych dietach. Są one również bardzo smaczne i są uwielbiane przez wszystkich. Kiełbaski sojowe są zwykle przygotowywane z kombinacją warzyw, ziół i przypraw.
Składniki:
– 1 filiżanka mąki sojowej
– ½ szklanki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– ¼ szklanki mleka
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka stołowa sproszkowanego czosnku
– 1/8 łyżeczki mielonej musztardy
– 1/8 łyżeczki suszonej bazylii
– 1/8 łyżeczki suszonego oregano
– 1/8 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/8 łyżeczki suszonej pietruszki
– 1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, a następnie zagnieć je na gładkie ciasto. Do wyrobienia ciasta możesz użyć maszyny do chleba.
Uformuj ciasto w małe placki, które będą miały 2 cale średnicy i ¾ cala grubości.
Gotowanie:
Rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oliwy z oliwek. Umieść patties na patelni i smaż je na średnim ogniu. Możesz również grillować kiełbaski.
Wnioski:
Kiełbaski sojowe są bardzo smaczne i zdrowe, zwłaszcza gdy dodamy do nich odrobinę sera.