11 najlepszych przepisów na pieczone blini

Kuchnia

Blini to polski tradycyjny słodki placek. Często jada się go z serem lub dżemem. Pieczone blini są dla mnie sporym wyzwaniem, ponieważ jeszcze nigdy niczego nie piekłam. Piszę więc ten artykuł, aby podzielić się z Wami moim doświadczeniem w pieczeniu blinów.

Pamiętam, że moja mama często robiła blini i byłam zachwycona tym, jakie były smaczne i pyszne. Nawet dzisiaj wciąż bardzo tęsknię za moją mamą i tęsknię za jej gotowaniem. Postanowiłam więc upiec te pyszne placki i podzielić się nimi z Wami wszystkimi.

Aby zrobić blini należy przygotować trochę ciasta. Składniki potrzebne do zrobienia idealnego blini to jajko, mąka, mleko i olej. Można je zrobić bez mleka i po prostu dodać wodę.

Kroki do upieczenia blini

1. Umieść patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju.

2. Weź łyżkę stołową ciasta i wylej na rozgrzaną patelnię.

3. Po tym przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 3 do 4 minut.

4. Po otwarciu pokrywki zobaczysz, że brzegi blini są brązowe.

5. Ugotowane blini zdjąć z patelni i położyć na papierowym ręczniku.

6. Powtarzaj te same kroki, aż będziesz miał wystarczającą ilość blini.

7. Teraz musisz pokroić blini na małe kawałki.

8. Rozgrzej patelnię i umieść kilka kropel oleju.

9. Dodaj odrobinę pokrojonego blini i smaż z obu stron przez 1 do 2 minut.

10. Wyjmij blini i umieść je na ręczniku papierowym.

11. Powtarzaj te same kroki, aż będziesz miał wystarczającą ilość blini.

12. Teraz musisz pokroić blini na małe kawałki.

13. Rozgrzej patelnię i umieść na niej kilka kropel oleju.

14. Dodaj odrobinę pokrojonego blini i smaż z obu stron przez 1 do 2 minut.

15. Wyjmij blini i umieść je na ręczniku papierowym.

16. Powtarzaj te same kroki, aż będziesz miał wystarczającą ilość blini.

17. Teraz musisz pokroić blini na małe kawałki.

18. Rozgrzej patelnię i umieść na niej kilka kropel oleju.

19. Dodaj odrobinę pokrojonego blini i smaż z obu stron przez 1 do 2 minut.

20. Wyjmij blini i umieść je na papierowym ręczniku.

21. Powtarzaj te same kroki, aż będziesz miał wystarczającą ilość blini.

22. Teraz musisz pokroić blini na małe kawałki.

23. Rozgrzej patelnię i umieść kilka kropel oleju.

24. Dodaj odrobinę pokrojonego blini i smaż z obu stron przez 1 do 2 minut.

25. Wyjmij blini i umieść je na ręczniku papierowym.

26. Powtarzaj te same kroki, aż będziesz miał wystarczającą ilość blini.

27. Teraz musisz pokroić blini na małe kawałki.

28. Rozgrzej patelnię i umieść na niej kilka