Jak zrobić litewski farsz kołdunowy

Kuchnia

Przygotowanie tradycyjnych litewskich potraw nie jest łatwym zadaniem. Są oni bardzo znani ze swoich potraw, a autentyczna kuchnia litewska jest po prostu uwielbiana przez ludzi.

Ta tradycyjna potrawa to farsz z ziemniaków, kapusty i jaj. Jest on umieszczany w mięsie przed gotowaniem i jest podawany na gorąco.

Do przygotowania tego litewskiego dania potrzebne będą następujące składniki.

2 duże ziemniaki

1/4 kapusty

1 średniej wielkości cebula

3 jajka

1 ząbek czosnku

sól

Masło

Pieprz

Seler

Pietruszka

Sól

Teraz zobaczmy, jak przygotować tradycyjny litewski farsz kołdunowy.

Przede wszystkim obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka z odpowiednią ilością wody i soli. Gotuj je przez około 15 minut.

W międzyczasie posiekaj kapustę i zetrzyj na tarce cebulę. Po ugotowaniu odcedź wodę i zetrzyj ziemniaki. Do tłuczonych ziemniaków dodaj kapustę, cebulę i jajka. Teraz dodaj sól, pieprz i masło. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i przełóż na patelnię.

Podgrzewaj ją na średnim ogniu przez około 10 minut, a następnie dodaj posiekany seler, pietruszkę i czosnek. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut.

Teraz twój farsz kołdunowy jest gotowy do podania.

Wnioski:

Jest to najbardziej niesamowite i pyszne litewskie jedzenie, którego kiedykolwiek spróbujesz. Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych składników, aby ją przygotować i jest tak łatwa do zrobienia. Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten litewski przepis i spróbujesz go sam.