Mówi się, że pierwszą osobą, która zaczęła robić kiełbaski był nasz Pan Kryszna. Głównym składnikiem w robieniu kiełbasek jest mięso, a większość ludzi używa baraniny jako głównego składnika. Możesz jednak zrobić pyszne i zdrowe kiełbaski używając kurczaka jako głównego składnika.
Domowe kiełbasy
Domowe kiełbaski bardzo różnią się od tych kupionych w sklepie. Przygotowuje się je ze świeżych składników, więc są bardzo pożywne. Są też łatwo dostępne, ponieważ robi się je w domu. Tak więc, jeśli chcesz zrobić kiełbaski, to możesz zacząć je przygotowywać od teraz.
Składniki potrzebne do zrobienia kiełbasek
1 kg chudej wołowiny lub wieprzowiny
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
2 łyżki papryki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka masła
Patelnia z kiełbaskami
1. Zmiel wołowinę lub wieprzowinę w robocie kuchennym.
2. Zmielone mięso wymieszać z pozostałymi składnikami i dobrze ugnieść.
3. Zwiń masę w kulki i spłaszcz je za pomocą rąk.
4. Rozgrzej patelnię z kiełbaskami na średnim ogniu.
5. Gotuj spłaszczone kulki na gorącej patelni, aż staną się złotobrązowe.
6. Studzić je na patelni przez 2 do 3 minut, a następnie przenieść na stojak do chłodzenia.
7. Powtórz proces dla pozostałych partii.
8. Podawaj je z ryżem ugotowanym na parze.
9. Przechowuj je w lodówce.
Wnioski:
Robienie domowych kiełbasek jest zabawnym zadaniem i nadaje kiełbaskom inny smak. Więc, jeśli chcesz coś zmienić, to możesz spróbować zrobić domowe kiełbaski.